Müsilaj bitti mi? "Ekosistem sinyal veriyor"

Ulak Türk

  • Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “2021 yılında yaşadığımız gibi, felaket boyutunda bir müsilaj yok çok şükür. Bundan memnunuz. Ama, ‘Müsilaj bitti mi’ diye sorarsak, üzgünüm müsilaj bitmedi. Çünkü müsilaj bir sonuç. Her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda alg patlamalarını görüyorsunuz. Aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu alg çoğalmaları, bir şeyin geldiğini gösteriyor. Yani ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor” dedi.

  • Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj tehlikesinin sona ermediğini söyledi. Marmara Denizi´ndeki alg patlamasına dikkat çeken Sarı, müsilajın bir sonuç olduğunu belirtti.


  • Son dakika: Prof. Dr. Sarı: Müsilaj bitmedi, alg çoğalmaları ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor

    Müsilajla birlikte Marmara Denizi’ndeki balık popülasyonunun azaldığını, Marmara’da görülen balık türü sayısının 64’ten 4’e düştüğünü belirten Prof. Dr. Sarı, insanların denizle olan ilişkisini değiştirmesi gerektiğini belirtti.


  • Son dakika: Prof. Dr. Sarı: Müsilaj bitmedi, alg çoğalmaları ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor

    “MÜSİLAJ BİTMEDİ”

    Müsilajın yeniden ortaya çıkabileceğini söyleyen Sarı, “2021 yılında yaşadığımız gibi, felaket boyutunda bir müsilaj yok çok şükür. Bundan memnunuz. Ama, ‘Müsilaj bitti mi?’ diye sorarsak, üzgünüm müsilaj bitmedi. Çünkü müsilaj bir sonuç. Nedenleri ortadan kalkmadan sonuçlar değişmez. Nedenleri küresel iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışıydı. Bu devam ediyor” dedi.


  • Son dakika: Prof. Dr. Sarı: Müsilaj bitmedi, alg çoğalmaları ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor

    Prof. Sarı sözlerini şöyle sürdürdü:

    “İkinci nedeni kirlilikti. 2021 yılında Marmara Denizi’ni ne kadar kirletiyorsak aynı şekilde kirletmeye devam ediyoruz. Üçüncüsü de Marmara Denizi’nin orijinal yapısıydı. Dolayısıyla bu üç tetikleyici faktör etkili olduğu sürece, bunlardan en az bir tanesini ortadan kaldırmadığımız sürece, iklimi değiştiremeyiz, Marmara Denizi’nin orijinal yapısını değiştiremeyiz ama kirlilik yükünü azaltabiliriz. Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azalttığımız zaman işte o zaman müsilaj bir daha gelmeyecek diyebiliriz. Ama şu anda, bu üçlü tetikleyici devreye girdiği her an müsilaj yeniden ortaya çıkabilir. Nitekim denize baktığınızda şu anda alg patlamalarını görüyorsunuz. Aşırı alg çoğalmalarını görüyorsunuz. Bu alg çoğalmaları, bir şeyin geldiğini gösteriyor. Yani ekosistemin sinyal verdiğini gösteriyor.”



Kaynak bağlantısı

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın
İlgili Mesajlar