Marmara Denizi projesinde ilk deniz seferine başlandı

Ulak Türk

  • Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce desteklenen “Marmara Denizi Özel Çevre Koruma Alanı Projesi” kapsamında Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Marmara Denizi ve Adalar’daki denizel biyolojik çeşitlilik araştırılıyor.


  • Marmara Denizi projesinde ilk deniz seferine başlandı

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk koordinesinde yürütülen, toplam 4 deniz seferiyle 2 yıl sürecek projenin ilk deniz seferine 8 Mayıs’ta çıkıldı.


  • Marmara Denizi projesinde ilk deniz seferine başlandı

    “R/V Yunus-S” araştırma gemisiyle gerçekleştirilen çalışmalarda 20 deniz uzmanı ve 20 karasal biyolojik çeşitlilik uzmanından oluşan toplam 40 bilim insanı görev yapıyor ve 1200 metreye kadar derinliklerden farklı ölçümler için örnekler alınıyor.


  • Marmara Denizi projesinde ilk deniz seferine başlandı

    Projeyle, Marmara Denizi ve Adalar sürdürülebilir koruma ve kullanım kararları esas alınarak denizel biyolojik çeşitlilik (flora-fauna) tespiti, mevcut durumun ortaya konulması, endemik, nadir, nesli tehdit altında olan tür ve habitatların sınıflandırılması, haritalandırılması, tehditlerin ve korunmasına esas verilerin ortaya konulması ve koruma, kullanma ilkelerinin belirlenmesi ile yönetilmesi hedefleniyor. Uzmanlar, proje sonunda Marmara Denizi’nin korunması için çözüm önerileri geliştirecek.


  • Marmara Denizi projesinde ilk deniz seferine başlandı

    Projenin amaçları ve Marmara Denizi’ndeki mevcut durum hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara Denizi’nin iklim ve biyoçeşitlilik krizi ile karşı karşıya olduğunu, iki havza arasında biyolojik koridor niteliğinde olan Marmara’nın korunmasının Ege Denizi ve Karadeniz’in dayanıklılığını da artıracağını belirtti.



Kaynak bağlantısı

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın
İlgili Mesajlar