Seçimlerde kaç ittifak var?

Ulak Türk

  • Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için geri sayım başladı. 14 Mayıs tarihinde milyonlarca seçmen genel seçimler kapsamında sandık başına gidecek. Seçimlere 36 siyasi partinin katılanacağını açıklayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ittifak oluşturan partileri duyurdu. Peki, ” Seçimlerde kaç ittifak var? 14 Mayıs 2023 seçim ittifakları hangi partiler?” İşte genel seçimlere ittifak dahilinde katılan siyasi partiler…


  • Seçimlerde kaç ittifak var? 14 Mayıs 2023 seçim ittifakları hangi partiler?

    SEÇİMLERDE KAÇ İTTİFAK VAR?

    14 Mayıs’ta yapılacak seçime milletvekili geçici aday listesi veren 26 partiden 13’ü tek başına, 13’ü ise ittifaklar adı altında girecek.


  • Seçimlerde kaç ittifak var? 14 Mayıs 2023 seçim ittifakları hangi partiler?

    SEÇİM İTTİFAKLARI HANGİ PARTİLER?

    Cumhur İttifakı’nda 4 parti kendi logosuyla pusulada

    Bazı siyasi partiler, “Cumhur”, “Millet”, “Ata”, “Emek ve Özgürlük” ve “Sosyalist Güç Birliği” ittifakları adı altında 5 ayrı ittifakla seçime girme kararı aldı.

    Bu kapsamda, AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, “Cumhur İttifakı” adıyla seçime katılıyor. İttifaka mensup 4 parti kendi logosuyla seçime girecek. Ancak Cumhur İttifakı’na destek veren DSP ve HÜDA PAR’ın adayları, seçimde AK Parti listelerinde yer aldı. Bu iki parti oy pusulasında bulunmayacak.

     


  • Seçimlerde kaç ittifak var? 14 Mayıs 2023 seçim ittifakları hangi partiler?

    Pusulada Millet İttifakı bölümünde iki parti

    “Millet İttifakı”nı, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti oluşturdu.

    İttifak içindeki Demokrat Parti, DEVA, Gelecek Partisi ve Saadet Partisinin milletvekili adayları, CHP listelerinde yer buldu. Bu nedenle 4 parti YSK’ya geçici milletvekili aday listesi sunmadı.

    Milletvekili aday listesi vermeyenlerin oy pusulasından çıkarılacak olması nedeniyle, Millet İttifakı içinde yalnızca CHP ve İYİ Partinin logoları yer alacak.

     


  • Seçimlerde kaç ittifak var? 14 Mayıs 2023 seçim ittifakları hangi partiler?

    HDP ve EMEP de oy pusulasında yok

    Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) de “Emek ve Özgürlük İttifakı” adıyla seçime katılma kararını içeren protokolü YSK’ye sunmuştu. Ancak 1 Nisan tarihli dilekçesiyle EMEP ittifaktan çekilme kararı aldı. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bundan sonra Yeşil Sol Parti ile TİP arasında devam etmesine karar verildi.

    Anayasa Mahkemesinde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP de Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini açıkladı. YSK’ya bu kapsamda dilekçe veren HDP, oy pusulasında yer almayacak. Seçime yine bu ittifak çatısında Yeşil Sol Parti listelerinden girme kararı alan EMEP de pusuladan çıkarıldı.

     



Kaynak bağlantısı

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın
İlgili Mesajlar