Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?

Ulak Türk

  • İkinci tur Cumhurbaşkanı Seçimi için sandık başına gidecek olan seçmenler, oylar hangi hallerde geçerisiz sayılacağını araştırmaya başladı. 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanırken dikkat edilmesi gereken usülleri haberimizde derledik. Peki, “Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır, oy hangi hallerde geçersiz olur?” İşte detaylar…


  • Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır, oy hangi hallerde geçersiz olur? YSK ile 5 adımda oy kullanma rehberi

    OYLAR HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZ SAYILIR?

    Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
    Bu işlemlerin ardından seçmenlerin imza atma zorunluluğunu yerine getirmeleri gerekecek.


  • Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır, oy hangi hallerde geçersiz olur? YSK ile 5 adımda oy kullanma rehberi

    “EVET” ya da “TERCİH” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.

    Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.

    Ayrıca, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi, zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak.


  • Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır, oy hangi hallerde geçersiz olur? YSK ile 5 adımda oy kullanma rehberi

    İŞTE OY KULLANMA REHBERİ!

    1- Nerede oy kullanılacağı seçmen bilgi kağıdıyla veya internetten öğrenilebilecek

    Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK`nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

    Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00`den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

     


  • Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır, oy hangi hallerde geçersiz olur? YSK ile 5 adımda oy kullanma rehberi

    2- Seçmenin üzerinde vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması gerekecek

    Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

    3- Cep telefonuyla kabine girilmeyecek

    Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

     



Kaynak bağlantısı

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın
İlgili Mesajlar