Dünyayı bekleyen büyük sorunlar

M.Fatih Çam

Sakın çıkma patika yollara
O dağlara, kırlara, o karlı ovaya
Yenik düşüyor herşey zamana
Biz büyüdük ve kirlendi dünya

Kim bilir bilinçsizce öldürülen bir hayvandan covid mikrobunun çıkmadığı, kim bilir bilinçsizce yapılan bir kazının toprak kaymasına sebep olmadığı, kim bilir birbirine sürten iki ağaç parçasından kıvılcım çıkıp yangına neden olmadığı, ya da ormanda bırakılan cam parçasının yangın çıkarmadığını? Uzatabiliriz…

Doğa kendine yapılanı affetmez, bunu bilim adamları, gelecek öngörülü insanlar defalarca söylemiştir. Ağaçtan koparılan bir yaprak bile, kesilen bir ağaç, gereksiz zamanda avlanan bir balık, ekolojik dengeye dikkat etmeden yapılan hijyenik malzemeler, güzellik ürünleri daha bunun gibi sürü şey doğanın somut tepkisine yol açmaktadır.. Depremler, orman yangınları, sel felaketleri, toprak kaymaları, bilinçsiz yapılan tarımın yol açmış olduğu zararlar, çevreye gösterilmeyen özen, şu sıralar orman yangınları ile dünyayı sarstı. Bu yangınlar öyle ki doğanın gelişiminde verilen zararlar sıcaklık derecesini 1,5 derece arttırdıktan sonra uzun süre, söndürülemeyen ve daha geniş alana yayılacak orman yangınları olarak önümüzdeki süreçlerde de görülecektir. İnsanoğlunun doğayı korumak üzere alacağı tedbirler çok önemlidir. Bir önlem de denetimli yangınlarla dünyanın soğutulması söz konusu olabilecektir.

Önümüzdeki süreçte daha birçok salgın hastalık doğaya gösterilmeyen saygıdan kaynaklı olarak yeni versiyonları ile gündemimize gelecektir. Korona salgını, çeşitli görüntüleri ile devam edecek, yangınlar önümüzdeki zaman içerisinde artarak sürecektir. Kıyamet alameti denebilecek bu olaylara karşı insanlık müşterek bir güç oluşturmadıktan sonra bunların önü de alınamayacak.
Göstermelik yapılan iklim toplantıları bu sorunlara çözüm üretmek yerine uluslararası showdan öte bir şey değildir acil çözüm gerekiyor bizden uyarması!

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın
İlgili Mesajlar